ପେସ୍ତା ବାଦାମ
ପିସ୍ତା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ | ପିସ୍ତା ଆନାକାର୍ଡିଆସିଆ ପରିବାରର ପିସ୍ତାସିଆ ବଂଶର ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ | ପିସ୍ତା ଗଛର ପ୍ରଥମ ଅମଳ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା 10-12 ବର୍ଷର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ନେଇଥାଏ | ଏହାର ଖାଇବା ଅଂଶ ଏହାର ଫଳର ମଝିରେ ମଞ୍ଜି ଆକାର | ପିସ୍ତା ବର୍ଷସାରା ଉପଲବ୍ଧ |
ପିସ୍ତା ର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ |
ପିସ୍ତା ମଞ୍ଜି ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ଫାଇବର ଖାଦ୍ୟର ଉତ୍ସ ଅଟେ | ଏହି ଛୋଟ ବାଦାମରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଜରୁରୀ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥାଏ | ଅନ୍ୟ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଅପେକ୍ଷା ପିସ୍ତା କମ୍ ଚର୍ବି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ | ଏଥିରେ ଅନ୍ୟ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଫାଇଟୋଷ୍ଟେରୋଲ ଏବଂ ପଲିନସୁଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଯଥା ଓମେଗା -6, ଲିନୋଲିକ୍ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଏବଂ କମ୍ ପରିମାଣର ଗାମା ଲିନୋଲେନିକ୍ ଏସିଡ୍ ଥାଏ |
ପିସ୍ତା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଲାଭ |
ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହୃଦଘାତର କାରଣ ହୋଇଥାଏ | କଲମ୍ବିଆ ୟୁନିଭରସିଟିର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାରର ପ୍ରଫେସର ତଥା "ଡକ୍ଟର ଓଜ୍ ଶୋ" ପାଇଁ 6 ଥର ଏମି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଡକ୍ଟର ମେହେମେଟ୍ ଓଜ୍ ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ବହୁ ପରିମାଣର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଅଛି, ଯାହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ମଧୁମେହ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
ମଧୁମେହକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପିସ୍ତା ମଧ୍ୟ ଭଲ | ଇରାନର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ପିସ୍ତା ଗ୍ରହଣ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ସ୍ତର, ରକ୍ତଚାପ, ପ୍ରଦାହ ଏବଂ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ମେଦବହୁଳତା ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ |
ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ପାଇଁ
ତୁର୍କୀର ଅଙ୍କାରରେ ଥିବା ଅଟାଟର୍କ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ହସପିଟାଲ ରେ କରାଯାଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ପିସ୍ତା ଆପ୍ରୋଡାଇସିଆକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶକ୍ତିହୀନତାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇଥାଏ।
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ |
ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହାକି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ | କାଲିଫର୍ନିଆର ସାକ୍ରାମେଣ୍ଟୋରେ ଥିବା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଔଷଧ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଡକ୍ଟର ଥୋମାସ୍ ଡବ୍ଲୁ ହପକିନ୍ସଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ପିସ୍ତା ଓଜନ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣ।
ହଜମ
ପିସ୍ତା ଫାଇବରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ତେଣୁ ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଧାରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଗୋଟିଏ ଓନ୍ସ ପିସ୍ତା ପ୍ରାୟ 3 ଗ୍ରାମ ଫାଇବର ଡାଏଟ୍ ଧାରଣ କରିଥାଏ |
କର୍କଟ ପ୍ରତିରୋଧ
ପୁଷ୍ଟିକର ପରାମର୍ଶରେ 20 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ଡାଏଟେଟିକ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡୋରିନ୍ ରୋଡୋଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ଥିବା ସେଲେନିୟମ୍ କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ସେ 49 ଟି ଶସ୍ୟ କିମ୍ବା 1 ଅଉନ୍ସ ପିସ୍ତା ନେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି |
ପ୍ରଦାହକୁ ମୁକାବିଲା କ୍ଷମତା
ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଅନୁଯାୟୀ, ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ମୋନୋ-ସ୍ୟାଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ ଯାହା ପ୍ରଦାହକୁ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବ |ଆଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି
ପିସ୍ତାଟିରେ ଲ୍ୟୁଟିନ୍, ଜିଆକ୍ସାଣ୍ଟିନ୍, ଏବଂ ଜିଙ୍କ ରହିଥାଏ ଯାହା ଆଖିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଭଲ କରିଥାଏ
ମସ୍ତିଷ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କର |
ପିସ୍ତା ମସ୍ତିଷ୍କ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ମସ୍ତିଷ୍କର ପ୍ରଦାହକୁ ରୋକିପାରେ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପିସ୍ତାବାଦାମ ମଧ୍ୟ କର୍କଟ ବିରୋଧୀ ଔଷଧ ସେବନ ହେତୁ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ବ୍ୟାଘାତକୁ ରୋକିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ।
ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ଇ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଜ୍ଞାନଗତ ଡିସ୍ରେଗୁଲେସନ୍ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି
ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ମିଳୁଥିବା ଭିଟାମିନ୍ B6 ଏବଂ ଜିଙ୍କ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ |
ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି
ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ଥିବା ଫାଇଟୋଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଇପାରେ, ଯାହା ଋତୁସ୍ରାବ ଏବଂ ଦେହର ଭିତର ଗୁଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |
ସ୍ତନ୍ୟପାନ ଏବଂ ଗର୍ଭଧାରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରେ |
ଗର୍ଭଧାରଣ ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ ସମୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସମୃଦ୍ଧ ପିସ୍ତା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ |
ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ମିଳୁଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ଇ କ୍ଷତିକାରକ UV | ଚର୍ମକୁ କିରଣରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ଏବଂ ଅକାଳ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥାକୁ ରୋକିଥାଏ | ପିସ୍ତାବାଦାମରେ ଥିବା ତମ୍ବା କୁଞ୍ଚନ ଏବଂ କେଶ ଝଡିବା ଠାରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ | ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ B6 ହେତୁ ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାର ଦେଖାଯାଇଛି |
ପିସ୍ତା ଭଣ୍ଡାର |
ଆପଣ ରୋଷେଇ ଘରର କ୍ୟାବିନେଟରେ ସିଲ୍ ବ୍ୟାଗରେ ପିସ୍ତା ରଖିପାରିବେ | ଏହାକୁ ଏୟାରଟାଇଟ୍ କମ୍ପାର୍ଟମେଣ୍ଟରେ ଗଚ୍ଛିତ କରାଯିବା ଉଚିତ କିମ୍ବା ଫ୍ରିଜରେ କିମ୍ବା ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ରଖିବା ଉଚିତ |
ଏହା ଥିଲା କିଛି ପେସ୍ତା ବାଦାମ ର ଗୁଣ।
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ଏ ଭଳି କିଛି ତଥ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ଏ ବ୍ଲଗ୍ ରେ ପହଞ୍ଚାଇବୁ ତେଣୁ ପ୍ରତିଦିନ ଭିଜିଟ୍ କରନ୍ତୁ
ସବୁବେଳେ ହସ ଖୁସିରେ ରୁହନ୍ତୁ................ ଧନ୍ୟ ବାଦ
Fb-ଓଡ଼ିଆ ରେ ଜ୍ଞାନ /odiare.gyana
Twitter - @JBG5HfUbOtgViXc